SEMPOZYUM HAKKINDA
Bugün resimli veya resimsiz olarak dünyaya yayılmış olan şehnameler dünya klasiklerinin en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Gazneli Mahmud’a sunulmak için Firdevsî tarafından yazılan bu eser İlk insan (Keyûmers) yaratılışından başlayarak İran’da Araplar’ın egemen olduğu döneme kadar geçen zaman sürecindeki İran’ın destansı tarihiyle gerçek bilgileri harmanlanmasından oluşmuştur.
Batı’nın da ilgisini çeken söz konusu bu eser ile ilgili spekülasyonlar farklı disiplinlerce mercek altına alınmış ve araştırmacıların konusu haline gelmiştir. Bu bağlamda yapılan çalışmalar yeni değerlendirmeleri de beraberinde getirmiştir.
“Uluslararası Kültür ve Sanatta Şehnâme” başlığıyla Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve İsfahan Üniversitesi iş birliğinde 18-19 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyumda; edebî, tarihî, sosyal, sanatsal vb. açılardan incelenecek olan Şehnâme tenkitli bir biçimde ele alınacak ve farklı bakış açılarıyla değerlendirilecektir.
KONU BAŞLIKLARI
• Retorik, poetika, semantik açısından Şehnâme estetiği
• Elyazmaları, çeviriler ve basımlar
• Şehnâme yazmalarının minyatürleri
• Mitoloji: Mitlerin derin yapısını analiz etmenin yanı sıra Şehnâme'de bahsedilen tarih ve destanları detaylı analizler ile okumak ve yeni çerçeveler sağlamak
• Edebi teori: Yapısalcılıktan post-kolonyalizme edebi teorilere dayalı Şehnâme analizleri
• Şehnâme'nin diline ve yapısına ilişkin filolojik çalışmalar
SEMPOZYUM TARİHİ
17-18-19 Ekim 2023
BAŞVURU ÖZET BİLDİRİM İÇİN SON TARİH
31 Ağustos 2023